Az integrált kranioszakrális kezelés

A kranioszakrális megközelítés William Sutherland nevéhez fűződik. Az 1890-es évek végén, miközben oszteopátiát tanult, az emberi koponya varratait tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy a varratok mentén az emberi koponya csontjai elmozdulhatnak. Magán és másokon végzett kísérletezésekből rátalált egy ritmikus mozgásra, ami összehúzódásként és tágulásként nyilvánul meg, nem csak a koponyában, hanem az egész testben. Ezt Sutherland „az élet lélegzetének” nevezte el.
Mint oszteopata, mechanikus a csontokra összpontosító nézőpontból indult ki, de később rájött, hogy az a mozgás, amit érzékel, nem kifejezetten a csontokhoz, memránokhoz, vagy folyadékterekhez kötődik, hanem egy mélyebb forrásból fakad. A természet mélyreható erői hozzák létre, ami része a teljes világegyetemet átható láthatatlan mezőnek.
John Upledger az 1970-es években, Rollin Becker és James Jelaous is hasonló elveket képviseltek.

A kvantumfizikában mára már bizonyítást nyert ez az egyetemes mező, aminek keretein belül létezik és hat egymásra minden. A kranioszakrális integrációban is ezt az egyetemes mezőt érzékeljük, ehhez kapcsolódunk. Mindannyian ezen tág mezőn belül létezünk egy-egy egyedi mezőként.
Ennek a mezőnek a biodinamikus erői formálnak mindent, a fejlődésünket embrióként, hatnak növekedésünkre, fejlődésünkre, befolyásolják egészségünket és gyógyulásunkat is.
Ez az univerzális erő, a testben ritmusokban nyilvánul meg.
Ezzel a ritmusos mozgással való kapcsolódás a kranioszakrális munka alapja. John Oschman a testet élő koherens mátrixnak tekinti, amelynek minden alkotórésze egészen a szubatomi struktúrákig egymással és az univerzális mezővel is kommunikál.
A kranioszakrális folyamat egyik alapvető eleme ennek az energiamezőnek a helyreállítása. Munkánk során a kvantum erőkkel dolgozunk, azzal a térrel, amiben a szubatomi részecskék lebegnek. Azáltal, hogy a terapeuta földelt csendes jelenlétben a saját jól integrált hullámaival kölcsönhatásba lép a páciens zavart szenvedő hullámaival, az integráció jön létre, azaz a kiegyensúlyozott, egészséges működés helyreáll. A többi kranioszakrális technikától éppen ez a kapcsolódási mód különíti el módszünket, ami Thomas Attlee angol terapeuta nevéhez fűződik. Azzal, hogy kapcsolódunk a páciensünk kranioszakrális renderével kvantum szinten, megengedjük az öngyógyító erők kifejlődését, tulajdonképpen visszaállítjuk az „Élet Lélegzetének” akadálymentes áramlását a testben.
Minden, ami hat ránk, és az elhangolódásunkat okozza, mindaddig amíg „kívül van” nincs integrálva betegséget, zavart okozhat. A kranioszakrális integrációnak éppen ez a csodálatos lehetősége, hogy betegségeink érzelmi, strukturális vagy akár szellemi gyökerét is képes integrálni, azaz az univerzális mezőnek „felkínálva” az öngyógyító mechanizmusaink aktivitásának fokozásával „gyógyítani”. Integrálhatunk és így gyógyíthatunk bármit, ami az elhangolódásunkat okozza. Legyen szó egy balesetről, egy csípőprotézisről vagy akár egy szervkivételből adódódó energetikai elhangolódásról.
Azzal, hogy kliensünket kezeljük, az egész kranioszakrális rendszerét kezeljük, ami magában foglal mindent, ami kliensünkkel kapcsolatos.:
Érzelmi, fizikai, mentális, szellemi, életvitelbeli családi és környezeti tényezőket, addigi életünk eseményeit, érzelmeinket, reakcióinkat környezetünkre, kölcsönhatásunkat a környező világgal.
Összes traumáinkat, műtéteinket baleseteinket, magzati és transzgenerációs hatásainkat is beleértve.
Anatómiai szinten a kranioszakrális rendszerünk az agy-és gerincvelőt. az ezt körülvevő hártyarendszert és az agyban képződő, de az egész hártyarendszerben keringő agyigerincvelői folyadékot értjük. De tágabb értelemben az összes szervet és struktúrát is.
A kranioszakrális integráció egyedülálló megközelítés a traumák feldolgozásában, azzal, hogy integrálja a testet, az elmét, az érzelmeket is. Lehetőséget ad a sokk kioldására is, ami ha nem történik meg, nem lehet teljes mélységű a taruma feloldása.
Thomas Attlee módszerének egyedülálló része a fasciaoldás technikája, ami tovább mélyíti a megoldási lehetőségeket a kötőszövetes rendszerünkben tárolt fizikai és érzelmi lenyomatok kioldására.
Kranioszakrális integráció indikációs területei ezért megfelelnek a Bowen-technika alkalmazási területeivel. Módszertanából adódóan viszont sokkal precízebben alkalmazható érzelmi, elakadásbeli traumák, blokkok feloldására
Születési traumák összes fizikai érzelmi és pszichés következményeinek feloldása, viselkedészavarok, autizmus, hiperaktivitás, fogászati problémák vírusfertőzések (COVid) és oltáskárosodások kezelésére kiválóan alkalmazható.

Éppen úgy, mint a Bowen-technika alkalmazása során, a kezelt szemmély passzívan fekszik a kezelőágyon könnyű ruházatban. Finom fogásokat foglal magában a kezelés, ami történhet a koponyán, a gerinc mentén, a farokcsont táján, vagy a test bármely részén. Itt is teljesen relaxált állapotba kerülnek a kezeltek, sokan elalszanak, miközben apró oldódásokat, hidegeket-melegeket érezhetnek. Érzelmi oldódást nagy sóhajtások, esetleg könnyek távozása is kísérheti.
A terapeuta képes érzékelni a kranioszakrális rendszer blokkjait, és finom kapcsolódásain keresztül ezeket feloldani, hogy helyreálljon, a kranioszakrális ritmus és s folyadékterek áramlása. Ezzel képes elhárítani az akadályokat az öngyógyító mechanizmusaink működése elől.

Munkám során a Bowen-technika fogásait a kraniosazkrális integráció módszertanával ötvözöm. Ez kétféle képpen fogható meg: egyrészt a Bowen-technika fogásai által keltett reakciókat, rezgéseket integrálom, másrészt a kranioszakrális integráció adta látásomat használom fel a Bowen technika fogásainak helyének feltérképezésére. Ebből egy csodálatos, mély és hatékony dinamikus kezelést lehet megkomponálni, ami teljesen egyénre szabottan képes korosztálytól és probléma típusától függetlenül mindenkinél életminőség javulást elérni.

12 éve vagyok az alternatív, holisztikus terápiák világában, mint Bowen-terapeuta, gyógytornász. A CCST-Hungary és Thomas Attlee módszere nemcsak egy új technikát jelent a terápiás munkámban, hanem megértést arról, hogy hogyan működnek a terápiák, hogyan működünk mi magunk és bármi a világon. Tulajdonképpen egy új hitrendszert tanított számomra.