Jelen oldal üzemeltetője a jogvédett tartalmakat, ezen belül, de nem kizárólagosan a Bowen® és a Bowtech® logót és megjelölést a BTAA, és a BTAE, illetve ezen szervezetek magyarországi képviselőjének engedélyével használja.

Először is, nincs köze a kerékpár fékerő-átviteli kábeléhez, azaz, nem BOWDEN 🙂

A Bowen-technika a szervezet öngyógyító mechanizmusait katalizálja. Lágy gördítő mozdulatsorozatokból áll, amelyeket az ujjainkkal végzünk az izmokon, inakon, ízületek fölött.Vékony ruházaton keresztül is elvégezhető, bár könnyebb közvetlenül a bőrön dolgozni. Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Annyira minimalista technika, hogy nehéz elhinni, hogy egyáltalán valami is történik a kezelések során.

Interjú Keczán Judittal a Bowen technikáról – 1.rész

Interjú Keczán Judittal a Bowen technikáról – 2.rész

Akárcsak masszázsban, a lágy részeken dolgozok, de a mozdulatok helye és sorrendisége jól meghatározott a kezelés során és a mozdulatok között karakteres szüneteket építek be. Erre az időre azért van szükség hogy a szervezet a kapott impulzusokat integrálja és a belső kapcsolatain keresztül az egész testet áthangolja.
A Bowen technika gördítő mozdulatai hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul , a vérátáramlás és a transzportfolyamatok fokozódnak, beindul a méregtelenítés. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket. A vegetatív idegrendszert áthangolja, ellazulunk, sokan elalszanak a kezelés hatására.

A technika lehetővé teszi, hogy a stresszes életünk, műtétek, balesetek, lelki traumák miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok szervezetünkben újra beinduljanak. Mivel nem fájnak a mozdulatok, ezért a védekező mechanizmusok sem indulnak be.

A Bowen-technika

 • nem masszázs, bár lágy-részeket kezelek
 • nem csontkovácsolás-nem erőltetem az akaratomat a testre
 • nem akupunktúra, és akupresszúra bár érintem a meridiánokat
 • nem természetgyógyászat, hisz nem kórképeket kezelek

Sokan a kezelés hatására meditatív állapotba kerülnek, test lélek szellem ellazul, lehetőség adódik a korábban átélt konfliktusok kifuttatására, megoldására. Megváltozik a hozzáállásunk az aktuális vagy éppen már elfelejtettnek tűnő problémáinkhoz, lehetőség adódik, hogy “kívülről” nézzünk a problémáinkra, ezzel lehetőséget teremtve akár egy jó döntés meghozatalához, illetve múltbéli konfliktusaink, sérelmeink feloldásához. Egyre több modern pszichológiai irányzat szerint a betegségeink csaknem teljesen 100 %-nak lelki háttere van( illetve a mérgezéseket és baleseteket okolhatjuk kialakulásukban), így a Bowen technika igazi oki terápiaként működik, azzal, hogy megteremti a lehetőséget a lelki konfliktus-programjaink kifuttatásához.

Az első kezelésre másfél órát szánj!

Egy kötetlen beszélgetés formájában mesélek magáról a terápiáról, mindazokról, amiket ezen a honlapon is megtalálsz. Majd  alapos állapotfelmérés következik, kezdve az aktuális panaszaidnál, tovább egészen a jelentősebb múltbéli betegségekig, balesetekig, műtétekig.

A kezelés előtt, de már annak részeként egy pohár vízzel vagy teával kínállak.

A mozdulatok vékony ruházaton keresztül is elvégezhetőek, bár könnyebb közvetlenül a bőrön dolgozni. A kezelés során először hason, majd hanyatt kell feküdni, de néha állva és ülve is dolgozunk. A kezelés alatt már nem beszélgetünk, nem kínos a csönd; a legjobb ha befelé figyelsz, és átadod magad az impulzusoknak. Ha álomba szenderülsz az is természetes.

A kezelés végén ismét folyadékkal kínállak, és ismertetem a terápiás tanácsaimat, megbeszéljük a kezelés alatti élményeket.

Terápiás tanácsok:

 • Fél óránként egy bő kortynyi víz elfogyasztása kötelező! A méregtelenítő folyamatokat támogatod vele illetve a kötőszöveteid átalakulását is kedvező irányba mozdítja.
 • A kezelés követő 24 órában nehéz fizikai munkát kérlek ne végezz: ne akkor kezdj a szoba átrendezéséhez, illetve a tavaszi kert-ásáshoz :), a legjobb, amit az első nap tehetsz, ha elmész egy nagyot sétálni.
 • Másnaptól már jöhet a sport, a jóga kiváló kiegészítője a kezelésnek, illetve egyéni gyógytorna gyakorlatsort is készítek, amennyiben szükséges.

Manuálterápia, csontkovácsolás, akupunktúra a kezelés előtt 4 nappal illetve a kezelést követő napokban kedvezőtlenül befolyásolhatja a Bowent-technika hatékonyságát.

Masszázs, szauna, forró fürdő, pakolások kenegetések is ide tartoznak, kérlek tartózkodj ezektől a beavatkozásoktól, a Bowen-ezés idejére. Kiolthatja a mozdulataim hatékonyságát, illetve, összeadódva, annak méregtelenítő hatását fokozhatja, aminek heves reakciók lehetnek a következményei.

Lelki terápiák, germán gyógytudományos szemléletű konzultációk, belső utaztatás, kineziológiai oldás, homeopátia viszont fokozhatja a terápia hatékonyságát.

Tapasztalataim szerint akut betegségekben, pl. ha megfáztál és lázas vagy, becsípődött a derekad, vagy sportsérülést szenvedtél el egy-két kezelés megoldja a problémát.

Hónapok, évek óta fennálló problémák esetében, szülés utáni regeneráció gyorsításában több kezelésre van szükség. Általában 4-6 kezeléses kúrát szoktam tanácsolni, eleinte fontos a heti ritmus, majd ki lehet ritkítani  a kezeléseket. Tarthatunk akár egy 2 hónapos szünetet is, majd 2 kezelés javasolt ismét. Egyeseknél az válik be, hogy két hetente találkozunk, másoknál havonta generálozunk, míg egyes klienseimet, főleg a gerincferdüléses gyermekeket és az idős betegeimet hetente kezelek már hónapok óta, nekik ez vált be.

tom-bowenThomas Ambosius Bowen, 1916-ban született az ausztráliai Geelongban. Vallásos családban nevelkedett fel, ahol azt hallotta az apjától: -Elég annyit tudnod Fiam, amivel munkát tudsz vállalni. 8 általános után dolgozott tejhordó fiúként és cementgyári munkás is volt. Legenda terjedt gyógyító kezéről, amikor egyik megsérült munkatársát pár mozdulattal sikerült megmenteni. Az Üdvhadseregben kezdett érdeklődni a masszőrök munkája felől, ahol segítette a fiatal játékosok felépülését a sportsérülésekből. Tudását autodidakta módon szerezte és fejlesztette, tanulmányozta az oszteopaták munkásságát és a keleti gyógyítók technikáit is, de végül saját egyedülálló, független problémamegoldó kezelési rendszert fejlesztett ki amit ma Bowen technika néven ismer az egész világ.

A diagnózis felállításához, Tom Bowennek nem sok segítségre volt szüksége. Míg más irányzatok hosszas vizsgálati rendszereket használnak a probléma okának megkereséséhez. Tom Bowen tudta azonnal kliense egész kortörténetét pusztán az állkapocsízületének állásából. Azon túl, hogy a klienseinek a testéből olvasta ki pusztán ránézéssel a probléma okát, kivételes tapintóérzékkel is rendelkezett Mr. Bowen. Elképesztő finomsággal érezte a szövetek mélyén rejlő feszültségeket. Egy legenda terjed arról, hogy képes volt alig 10 napos terhességet megállapítani pusztán a szövetek tapintásával.

Hamarosan teljes munkaidős terapeuta lett, délelőtti rendelésén 30 sorszámot osztott ki majd du ismét 30-at, este került sor az otthonfekvők és az állatok kezelésére. A kismamákat és gyermekeket soron kívül fogadta,a rendőröktől nem kért pénzt, és hétvégeken börtönökbe is lejárt kezelni. Egy 1974-es vizsgálat szerint alternatív gyógyászati területen neki volt a legtöbb kliense, mintegy 13000 klienst látott el egy év alatt.

Tom Bowen nem volt egy szószátyár ember. A kor előrehaladtával nagyothallóvá vált. Cukorbetegsége miatt nehezen gyógyult egy sérülése aminek az lett a következménye, hogy először egyik majd mindkét lábát amputálták, de ő tolószékből folytatta a kezeléseket. Munkássága alatt 6 tanítványának engedte, hogy behatóbban tanulmányozza a technikáját. Még a legzseniálisabb tanulóinak is csak a tudásának 10-15 %-át adta át, és ennek is csak egy szeletét használjuk a mindennapi praxisunkban, de ez is csodálatosan működik.


Halála után a Rench házaspár rendszerezte és hozta oktatható formába  a technikát.
1987-ben megalapították az Ausztrál Bowen Akadémiát, és a módszert Bowtech – The original bowen technique néven védjegyeztették.
Ma jelenleg a világ 32 országában elérhető  a Bowen terápia és 30 országában oktatják a hallgatókat nemzetközi instruktorok által, és mintegy 20000 alkalmazót tartanák számon világszerte.

 • Minőségi Bowen kezelést kapsz haladó Bowen alakalmazóként, immár hatodik éve, az első fecskék között végeztem. Gyógytornászként diplomáztam, fizioterápiás szemlélettel dolgozom, a rehabilitáció és prevenció elengedhetetlen része az általam nyújtott komplex terápiás szolgáltatásnak.
 • Gyógytorna konzultációért nem kell külön fizetned, amennyiben szükséges a Bowen kezelést gyógytornával egészítjük ki.
 • Nem futószalagon kezelek: új klienseimre másfél órát szánok, elbeszélgetünk a kezelés előtt, részletes állapotfelmérést végzek, illetveegyénre szabott terápiás tanácsokkal engedlek el.
 • Kedvezményekkel, családi csomag árakkal segítem, hogy minél többőtökhöz eljusson ez a csodálatos terápia.
 • Egyedülálló holisztikus szemlélettel közelítek meg minden esetet, a test, lélek és szellem együttes kezelése valósul meg minden egyes kliensemnél. Hasonlóság alapú(Hahnemann) konzultáció is kérhető.
 • Kérésre házhoz megyek, leginkább ágyban fekvőkhöz és kismamákhoz, de ha megszerveztek nekem egy távoli kerületbe vagy vidékre 4-6 személy kezelését, akkor szívesen lemegyek házhoz is.

2016 ápilis Nagyszeben. Egy csodálatos kurzus keretén belül megismerkedtem egy csodálatos emberrel: Alastair McLoughlinnal, senior Bowtech ® instruktorral az The Art of Bowen megálmodójával. Mindig is éreztem, hogy bowenesnek lenni nemteljesen az, amit mi a Bowtech alatt tanulunk. Mindig éreztem, hogy valami nem stimmel..Tom Bowen nem dolgozhatott procedurális módon..Hogyan tudott egy nap 60-80 embert megkezelni?

Aztán megjött a válasz: Így! Művészi módon, azaz intuitiven és figyelmesen mindig újravizsgálva a kliens aktuális helyzetét. Akár 2 fogás között is…. Az Art of Bowen kurzus és a találkozás Alastairral adta meg számomra a hivatalos engedélyt a szabadságra.

A Bowtech elindított az úton, ezért örök hálával tartozom, az Art of Bowen pedig megadta a szabadságot és lehetőséget a kreativitás terén!

Köszönöm!

A mai kezelésemet teljes mértékben az Art of Bowen adta lehetőségek segítségével valósulnak meg, ami azt jelenti, hogy kezeléseimet maximálisan a kezeltem igényeihez igazítom. Ezáltal fokozódik a hatékonyság, csökken a gyógyulásra szánható idő, tartósabban fentartható a jól lét állapota!

 • Meghúztad magad edzésen?
 • Kificamodott a  bokád?
 • Izomlázad van?
 • Szeretnéd tökéletesíteni a mozdulataidat, javítani az eredményeiden?

Gyógytorna konzultációkkal és kineziotape technikával tudom segíteni a munkátokat. Ugorj fel egy Bowenre edzés után, akár hetente többször is kezelhetők a sportolók Bowen technikával.

A sérülések hátterében sokszor az áll, hogy nem elég rugalmas, felkészült a tested egy hirtelen keletkező “erővel” szemben. A Bowen technika segít egyensúlyba hozni a tested, a szöveteid feszültségi állapotát harmonizálja, felkészíti a sporttevékenység során jelentkező váratlan kihívásokra. Segít az optimális testhelyzet felállításában (gait).

Leggyakoribb sportsérülések amin segíthetek:
merevség, izomláz, húzódás, rándulás, teniszkönyök, golfkönyög, hemstringsek merevsége, asztma, térdfájások, boka derék és vállproblémák, túlhajszoltság, kimerültség

Várom sportklubbok, egyesületek megkeresését is. Csapatorvoshoz hasonló rendszerben együttműködést szeretnék felajánlani mint, “csapatbowenes” szakember. Akár nagyobb bajnokságokra, meccsekre is elkísérhetem a csapatot, hogy sérüléskor kéznél legyek egy pár mozdulattal.

Baba-Bowen során különösen finom  mozdulatokat végzek a baba  testén pocakján és hátán. Bowen-technika kisbabák számára.

Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Annyira minimalistán dolgozok, hogy nehéz elhinni, hogy egyáltalán valami is történik a kezelések során. A megismerkedés, összehangolódás sokkal több időt vesz igénybe, mint maga a kezelés.

Az esetfelvétel során különösen érdekel, hogy hogyan zajlott a terhesség, volt –e komplikáció a születés közben, kellett-e oxitocint vagy fájdalomcsillapítót használni, esetleg vákumot, császármetszést. A kikérdezésbe bármilyen furcsán hangzik is, belevonom a csecsemőt is. Sokszor Ők maguk mutatják meg a problémás területet, irányítják a kezemet a feszült területre. Sokszor gőgicsélésükkel vagy egy mosollyal egyeznek bele a kezelésbe és hagyják jóvá az általam kigondolt fogásokat.

Kisbabák gyógyulnak a Bowen technikával:

Hogyan működik?

Lehetővé teszi, hogy a születési trauma miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok a babában újra beinduljanak. A mozdulatok választ keltenek a testben. Mivel nem fájnak a mozdulatok, ezért a védekező mechanizmusok sem indulnak be. A mozdulatok hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul, kiegyensúlyozódik a központi idegrendszer, fokozódik a vérátáramlás és  a transzportfolyamatok. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket.

A legtöbb nyugtalan babának fokozottan működik a „küzdj és menekülj” ösztöne, azaz a szimpatikus idegrendszerük, ezért tartja őket feszült és ideges állapotban. Azzal, hogy mind a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert újrahangolja azonnal nyugalom és békesség az eredménye. Hosszabban és mélyebben alszanak a babák, ami életmentő bármelyik kimerült szülőnek.

Mivel direkten az izomszöveten dolgozunk és a központi idegrendszer kiegyensúlyozására törekszünk a Bowen mozdulatok hatására csökken a szöveti feszesség, ellazulnak az izmok. Ez nagyon hasznos, amikor olyan babákat kezelünk, akik az úgynevezett köldökzsinór szindrómában (umbilical shock) szenvednek. A shock állapotot követően a babák azonnal megnyugodnak, ha megkezeljük őket.

Különösen hatékony a születéskori sérülésből eredő gerinctraumák gyógyításában lazítva a letapadt izmokat, felszabadítva a beszorult idegeket, úgy hogy közben enyhíti az emésztőrendszeri problémákat is.

Császsármetszés során, de gyakran spontán szüléskor is gyakran sérül a csípőízületi és nyakízületi izomkomplexum. Ferde nyak (torticollis) csípő izületi fejletlenség, feszültségkülönbség (amit sokszor az eltérő hurkákból látunk) jól reagálnak a kezelésre. Összefüggést vélek felfedezni csípő ízületi diszbalansz és a később akár 4-5 éves korban fennálló viselkedészavar, hiperaktiviás között.

Érthetővé válik és így megoldhatóvá, hogy bizonyos babák miért nem szeretnek hason-háton aludni

Mivel direkt az izmokon is dolgozok a kezelés hatására csökken a feszültség az izmokban. Leginkább a diafragma- rekeszizom feszessége áll a csecsemőkori hasfájás hátterében, ami nagyon jól reagál a kezelésekre. Csökken a bukások száma és a csuklás, a légzés szabadabbá válik és az emésztés is javul a csöppségekben. A kezelések alatt a babákból gyakran távoznak a szelek és megtöltik a pelusukat.

Általában a következő hatásokat figyelhetjük meg a kezelést követően a babákon:

 • álmosság
 • nyugalom
 • távoznak a szelek
 • széklet és vizeletürítés
 • nevetés
 • békesség
 • egyes babák álomba szenderülnek
 • és ami a legfontosabb: abba hagyják  a sírást

A gyöngéd, de hatékony mozdulatoknak köszönhetően úgy szabadul meg gyermeke a kellemetlenségektől, hogy közben az egészsége is támogatva van.

Egy kisbaba még nagyon multipotens. Minél hamarabb sikerül „belenyúlnom a rendszerbe”, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a hozott traumát véglegesen megszüntessem, így gyakorlatilag teljesen felzárkóztatható a baba a fejlődésben.

Milyen problémákon segíthetek?

Mindent kezelhetünk, ami a babának kellemetlenséget okoz, íme néhány a sok közül:

 • hasfájás
 • reflux, bukás
 • székrekedés
 • puffadás
 • gyomorrontás
 • alvászavar, nyugtalanság
 • asztma
 • felső légúti megbetegedések (influenza és nátha)
 • ferde nyak/merev nyak
 • izombetegségek, sérülések
 •  hiperaktivitás

Az emésztés és felszívódás javulása végett a babák növekedését is támogatja.

Bowen mozdulatokkal könnyíthetünk a babák diszkomfort érzetén és hasfájásságán. Különösen hatékony a születéskori sérülésből eredő gerinctraumák gyógyításában lazítva a letapadt izmokat, felszabadítva a beszorult idegeket, úgy hogy közben enyhíti az emésztőrendszeri problémákat is. Az állkapocs ízületben is gyakran alakul ki diszharmónia, ami szintén harmóniába hozható egy pár mozdulattal.

Baba-bowen szerepet játszik az újszülöttek idegrendszerének kiegyensúlyozásában. A legtöbb nyugtalan babának fokozottan működik a „küzdj és menekülj” ösztöne, azaz a szimpatikus idegrendszerük, ezért tartja őket feszült és ideges állapotban. Azzal, hogy mind a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert újrahangolja azonnal nyugalom és békesség az eredménye. Hosszabban és mélyebben alszanak a babák, ami életmentő bármelyik kimerült szülőnek.

Van-e mellékhatása  a kezelésnek?

Nincs a Bowen-terápiának mellékhatása.